Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belastingaangifte een eitje? 5 tips!

Geplaatst op: 19-04-2019, 16:48:52

Circa vier miljoen Nederlanders zijn nog niet toegekomen aan hun belastingaangifte. Velen willen dat tijdens het lange Paasweekend alsnog doen. Daarom vijf tips die van het invullen van je belastingaangifte een eitje kunnen maken en goed zijn voor je portemonnee.

1 Zorg voor goede voorbereiding

Een probleemloze belastingaangifte begint met een goede voorbereiding. Zoek daarom van tevoren het wachtwoord van je DigiD op. Houd ook belangrijke documenten, zoals jaaroverzichten van je betaalrekening, spaartegoed, hypotheek of werkgever, bij de hand. Datzelfde geldt voor bonnetjes die je wilt aftrekken van de belasting.

2 Trek zorgkosten af

De afgelopen jaren heeft de Belastingdienst het helaas niet leuker gemaakt en veel aftrekposten beperkt of afgeschaft. Zorgkosten vormen daarop gelukkig een uitzondering. Die kunnen nog steeds grotendeels worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Daarbij geldt wel een drempelbedrag, maar die komt vooral voor de lagere inkomens al snel binnen handbereik.

3 Profiteer van extra ouderenkorting

Ben je een gehuwde AOW’er en is je partner opgenomen in het verzorgingshuis? Dan kun je bij de belastingaangifte profiteren van een extra ouderenkorting van €423. Dat kan door gebruik te maken van het recht op alleenstaande AOW. Je maakt dan alleen gebruik van dit recht, maar blijft een AOW-uitkering voor gehuwden ontvangen.

4 Lagere belasting dankzij middeling

Schommelt je inkomen aanzienlijk over meerdere jaren door een flinke bonus, ontslag of pensionering? Dan is het mogelijk om een verzoek om middeling in te dienen bij de Belastingdienst, waarbij je inkomsten fictief over een periode van drie jaar worden uitgesmeerd. Daardoor hoef je minder te betalen als de geheven belasting boven de teruggaafdrempel van €545 ligt. Ook jongeren die na hun studie voor het eerst gaan werken, kunnen hiervan profiteren. Als je wilt weten of middeling nut heeft, kun je een proefberekening maken op Berekenhet.nl.

5 Vraag uitstel

Zie je nu al aankomen dat je de deadline van 1 mei voor het insturen van de belastingaangifte niet gaat halen? Voorkom dan een boete en vraag uitstel tot 1 september aan bij de fiscus. Dat kan digitaal via Mijn Belastingdienst of op werkdagen bij de Belastingtelefoon op het gratis nummer 0800-0543.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 19 april 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina